Kaarsenwas vergelijking: Paraffine, Bijenwas, Soja en Raapzaad

door Jessie Kuppens

Kaarsen hebben een unieke manier om warmte en licht te brengen in huis. Maar wat is het geheim achter die vlam? Het antwoord is: was. Er zijn verschillende soorten kaarsenwas beschikbaar en elke was heeft zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. In deze blog gaan we dieper in op vier gangbare soorten kaarsenwas: paraffine, bijenwas, sojawas en raapzaadwas. Ben jij benieuwd welke was het beste is voor jou? Lees dan zeker verder!

4 wassoorten op een rij

In de Nederlandse winkels vind je 4 kaarsenwas soorten terug. De wassoort paraffine is het meest bekend, opgevolgd door de bijenwas. Daarnaast liggen er ook steeds vaker kaarsen gemaakt van sojawas en raapzaadolie in de winkels. Deze soorten kaarsenwas zijn steeds populairder aan het worden doordat ze een stuk duurzamer zijn dan paraffine en bijenwas.  

Paraffine voor kaarsen

Paraffinewas is een van de oudste en meest gebruikte wassoorten voor kaarsen. Deze wassoort staat bekend om de heldere, gelijkmatige vlam en lange brandtijd. Daarnaast is paraffinewas zeer goed betaalbaar en dus budget vriendelijk. Ideaal toch?! Of toch niet? Een groot nadeel van deze wassoort is namelijk dat het gewonnen wordt uit aardolie. Aardolie moet uit de aarde naar boven gehaald worden en wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Echter is het winnen van deze olie alles behalve goed voor de aarde, wat ervoor zorgt dat paraffine een impact heeft op het milieu en dus niet duurzaam is. Daarnaast leidt het branden van paraffine kaarsen tot de uitstoot van schadelijke stoffen. 

Natuurlijk zijn de nadelen die genoemd worden maar een minuscuul kleine druppel in de spreekwoordelijke emmer, maar dit is wel iets om over na te denken bij het aansteken van een kaars van paraffine was. 

Twee kaarsstompen op een tafel met geurstokjes ernaast

Kaarsen van bijenwas

Bijenwas is een natuurlijk bijproduct dat wordt geproduceerd door bijen. De bijen produceren een vettige stof voor het creëren van de raten in een bijenkast. Hiermee worden de cellen gemaakt die het stuifmeel en honing vasthouden. Bijenwas staat bekend om zijn prachtige geur en goudgele kleur. Een van de voordelen van bijenwas is dat het van nature een zoete honingachtige geur heeft en soms gebruikt wordt in aromatherapie vanwege vermeende gezondheidsvoordelen. Daarnaast is het een wassoort die volledig biologisch afbreekbaar is. Bijenwaskaarsen zijn een stukje duurder in aanschaf dan paraffinekaarsen door het intensieve productieproces, maar het is wel een product dat beter is voor het milieu. Toch worden kaarsen van bijenwas door veel mensen niet als diervriendelijk beschouwd aangezien de kaarsen gemaakt worden van was uit de bijenkasten.

Plantaardige kaarsen van sojawas

Sojawas is een plantaardig alternatief voor de traditionele paraffine en bijenwas kaarsen. Sojawas wordt gewonnen uit sojabonen, wat er voor zorgt dat de kaarsen volledig biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk zijn. Daarnaast branden kaarsen van sojawas een stuk schoner doordat ze minder rook en roet produceren dan bijvoorbeeld kaarsen van paraffine. Knoei je per ongeluk sojawas? Geen probleem. Deze wassoort is ook gemakkelijk op te ruimen met warm water en zeep. Ook de brandtijd van kaarsen gemaakt van sojawas is 30-45% langer dan kaarsen van paraffinewas. 

Klinkt super positief toch? Helaas is een van de grootste nadelen van deze wassoort dat het niet zo gemakkelijk te vinden is in de Nederlandse winkels. Sojawas is een relatief nieuw product voor kaarsen en een stukje duurder dan paraffinekaarsen. Hierdoor wordt het minder verkocht en zijn er tot nu toe minder verschillende soorten en maten kaarsen te koop die van deze wassoort gemaakt zijn. In Amerika zijn kaarsen van sojawas wel erg goed verkrijgbaar.

Twee kaarsen in een glazen pot met wit etiket

Duurzame kaarsen van raapzaadwas of koolzaadwas

Raapzaadwas of koolzaadwas wordt gewonnen uit een olie, dat gemaakt wordt van bewerkte olie van de zaadjes van een raapzaad- of koolzaad plant. Raapzaad (inheemse wilde plant) en koolzaad (landbouwgewas) zijn twee planten variëteiten die erg op elkaar lijken en waarvan de naam in de praktijk vaak door elkaar heen gebruikt wordt. Deze planten groeien snel en worden vaak gebruikt in voeding en biobrandstoffen. Raapzaad en koolzaad was is daarnaast volledig biologisch afbreekbaar en dus goed voor het milieu. Net als kaarsen van sojawas produceren de kaarsen van raapzaad- of koolzaadwas weinig roet en ze hebben een gelijkmatige verbranding. De was zelf is vaak geurloos, wat ideaal is voor mensen met een geurallergie en de was is in productie goedkoper dan bijenwas en sojawas.

Net als bij sojawas is het grote nadeel dat kaarsen van raapzaadwas of koolzaadwas niet veel verkocht worden in Nederland ten opzichte van de paraffine- en bijenwas kaarsen. Dat maakt het lastiger om kaarsen van deze wassoorten te kopen. Helaas betekent de relatieve onbekendheid ook dat er minder opties beschikbaar zijn op het gebied van maat, kleur en geur. 

Welke kaarsenwas past bij jou?

Het kiezen van de juiste kaarsenwas hangt af van je persoonlijke voorkeur en wat je belangrijk vindt. Als je geïnteresseerd bent in duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, is sojawas, raapzaadwas of koolzaadwas een goede keuze. Als je een heldere vlam en een uitgebreid palet aan kleuren en geuren wilt voor een lage prijs, is paraffine de weg te gaan. Wil je voor een luxe kaars gaan, kies dan voor bijenwas. Ongeacht je keuze, kaarsen hebben de magische kracht om een kalmerende sfeer te creëren en warmte te brengen in je huis.

Ben jij op zoek naar een mooie kaarsenhouder? Dan is een waxinelichthouder van zoutsteen een mooie en bijzondere keuze. Wil je weten waarom? Lees dan onze blog over wat zoutlampen en -waxinelichthouders zo bijzonder maakt.

Welke kaarsenwas is jouw favoriet, en waarom? Laat een reactie achter onder dit artikel!

Deze blogs vind je misschien ook leuk

Plaats een Reactie

1 reactie

Wouter Buijs 11 april 2024 - 19:43

Beste Jessie,

Bedankt voor je inzichtelijke artikel over het vergelijken van kaarsenwas, Wonen Werken Leven heeft het onderwerp goed belicht. Als ervaringsdeskundige heb ik veel ervaring met het zelf maken van kaarsen, dus ik waardeer jouw artikel des te meer. Vooral jouw observatie over de verschillende eigenschappen van sojawas en bijenwas spreekt me aan, aangezien ik vaak twijfel tussen deze twee opties.

Ik ben het volledig met je eens over het belang van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid bij de keuze van kaarsenwas. Als aanvulling wil ik graag benadrukken dat het gebruik van lokale en ethisch verantwoorde grondstoffen ook een cruciale rol speelt in het creëren van duurzame kaarsen.

Nogmaals bedankt voor het delen van deze waardevolle informatie. Ik kijk uit naar meer van jouw posts!

Met vriendelijke groeten,
Wouter

Reageer

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blog artikelen!

Online magazine

Welkom op Wonen Werken Leven! Een online magazine volop inspiratie, tips en nuttige informatie over alles wat je tijdens het wonen, werken en dagelijks leven kunt tegenkomen. 

Inspiratie

Top Blogs

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blog artikelen!

©2024 – All Right Reserved. Een website van ContentClan.