Sauna-etiquette: houd jij je ook aan deze sauna-regels?

door Dion van Alem

Een dagje naar de sauna, menig mens kan er naar uitkijken en van genieten. Maar als je een beetje een purist bent, kun je je ook kapot ergeren aan anderen die zich niet aan de sauna-etiquette houden. Die is er immers. Houd jij je ook aan de sauna-regels regels die we in dit artikel bespreken?

Slippers buiten laten

Als het goed is, draag je slippers tijdens je saunadag. Dat is immers hygiënisch en kan helpen voorkomen dat je uitglijdt. Die slippers mag je echter wel achterlaten bij de deur voordat je de sauna in gaat. Ook als de vloer van de sauna heet is. Slippers horen namelijk niet in de sauna, en al helemaal niet op de saunabankjes.

Geheel op je handdoek zitten

In de sauna behoor je op een handdoek te zitten. Anders zweet je namelijk het hout helemaal onder, en dat is zowel onhygiënisch als niet bevorderlijk voor de levensduur van het hout. Je moet niet alleen met je billen op je handdoek, maar helemaal. Daarom heb je dus ook een grote handdoek nodig die wanneer je zit groot genoeg is om onder je billen én je voeten te liggen (de vloer uitgezonderd), en als je gaat liggen groot genoeg is om er met je hele lichaam op te passen.

Niet praten is óók een van de sauna-regels

In een ‘echte’ sauna, zoals in spacomplexen, is stilte de norm. Vaak wordt dit op bordjes beleefd aangegeven met ‘stilte gewenst’, maar dat mag je als een zeer dringend verzoek beschouwen. Mensen komen er namelijk voor de rust, en die is er niet als anderen in de sauna aan het praten zijn. Fluisteren is geen acceptabel alternatief. Als je wilt beppen, is de sauna daar niet de juiste plek voor. Het stoombad overigens zeker ook niet, want daar weerklinkt alles ook nog eens lekker. Bewaar de conversatie voor het bubbelbad of zwembad en wordt zeker niet boos als iemand je aanspreekt met het verzoek om stil te zijn, want diegene heeft gewoon gelijk. Hoe lastig het misschien ook kan zijn.

Meer lezen over sauna’s? Lees dan ook zeker onze blog over een traditionele sauna, een infraroodsauna en een stoombad en of het iets is voor bij jou thuis.

Robuuste sauna met houten en stenen elementen

Niet zomaar zelf opgieten

Ben jij zo iemand die ervan overtuigd is dat je constant water op de kachel moet gooien in de sauna? Dat is sowieso niet het geval. Dit verhoogt de luchtvochtigheid en niet de temperatuur, hoewel de warmte er kortstondig wel extra voelbaar door wordt omdat er een wolk stoom voorbijtrekt. Een sauna hoort echter geen omgeving te zijn met een hoge luchtvochtigheid. Daarnaast is het zo dat je in sauna’s waar geen emmertje staat om zelf water op te gieten het niet de bedoeling is dat je iets op de kachel gooit. Ga je naar een sauna waar dat wel gebeurt? Wees dan wel zo beleefd om de andere aanwezigen te vragen of ze het oké vinden als je wat water opgiet.

Van andermans zandloper afblijven

Het aangeraden verblijf in een sauna is 12 tot 15 minuten. Om dat bij te houden, hangen er vaak zandlopers in de sauna die je kunt omdraaien. Superhandig, want als je geen horloge omhoudt in de sauna (en waarom zou je dat doen, want je komt voor je rust), is het niet altijd even makkelijk om bij te houden hoe lang je er al in zit. Maar als je bij binnenkomst een zandloper omdraait, check dan wel eerst of hij al helemaal doorgelopen is, want anders is de kans aanwezig dat je iemand anders z’n zandloper voortijdig omdraait. En dat is op z’n zachtst gezegd onbeleefd en zeker ook tegen de sauna-etiquette.

Ook ongeschreven regels

Verder zijn er andere ongeschreven of geschreven sauna-regels waar je rekening mee dient te houden die hopelijk voor zich spreken. Ga niet met de benen wijd zitten of liggen en vermijd intieme handelingen. Je komt er ook niet om naar andermans lichaam te staren. Het is geen swingersclub of iets dergelijks. Vermijd ook dat je tegen een ander aan gaat zitten, want de meeste mensen stellen dat niet bepaald op prijs. Iedereen komt als het goed is naar de sauna om er ongestoord te kunnen ontspannen. En dan kan het echt heel fijn zijn, zelfs als je je mond moet houden en je aan de rest van de sauna-etiquette moet houden. Tip: er zit een hele fijne sauna in Aken!

Deze blogs vind je misschien ook leuk

Plaats een Reactie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blog artikelen!

Online magazine

Welkom op Wonen Werken Leven! Een online magazine volop inspiratie, tips en nuttige informatie over alles wat je tijdens het wonen, werken en dagelijks leven kunt tegenkomen. 

Inspiratie

Top Blogs

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blog artikelen!

©2024 – All Right Reserved. Een website van ContentClan.