Rokers op de werkvloer: hoe moet een baas daarmee omgaan?

door Dion van Alem

Het aantal rokers in Nederland blijft dalen. De schadelijke gevolgen ervan zijn inmiddels wel duidelijk, en het is ook niet ‘cool’ meer om te roken. Campagnes tegen roken, het verbieden van reclames en het verhogen van de prijzen voor tabak lijkt zijn uitwerking te hebben. Maar het is ook simpelweg zo dat de van de jongere generatie minder mensen gaan roken. Dat neemt niet weg dat er op jouw werkvloer nog meerdere rokers kunnen rondlopen. Hoe moet een baas met rokers op de werkvloer omgaan?

Rookhok buiten

Op het werk mag niet gerookt worden, want iedereen verdient een rookvrije werkplek. Dat is van overheidswege bepaald. Je mag dus ook niet een aparte rookruimte hebben waar personeelsleden die roken hun pauze kunt doorbrengen. Dat betekent dus automatisch dat ze naar buiten moeten als ze willen roken. Om ze toch nog enig mededogen te gunnen, zou je een rookhok buiten kunnen maken waar rokers droog en niet al te veel blootgesteld aan de wind kunnen staan als ze willen roken. Het bijkomende voordeel daarvan is dat je ook verplicht kunt stellen dat enkel daar gerookt mag worden. Hierdoor zorg je ook dat anderen die passeren of ook de buitenlucht opzoeken niet onvrijwillig meeroken.

Geen speciale behandeling voor rokers op de werkvloer

Een rokende medewerker is hetzelfde als iedere andere medewerker en moet hetzelfde behandeld worden. Een straffende houding is dus niet te verkopen, maar wegkijkgedrag zeker ook niet. Rokers zijn verslaafd aan het roken, en willen dat nog wel eens vaker kunnen doen dan het aantal pauzemomenten dat ze hebben. Met andere woorden: er wordt vaak heel wat stiekem gerookt onder werktijd. Voor niet-rokende medewerkers die enkel hun officiële pauzemomenten hebben is het bijzonder storend als deze ongeoorloofde pauzes getolereerd worden voor de rokers. Dat is simpelweg niet eerlijk en riekt naar een voorkeursbehandeling. En er is weinig reden om die voorkeursbehandeling aan rokers te geven. Het is ook niet het probleem van de werkgever of de niet-rokende collega’s dat iemand moeite met het een aantal uur achter elkaar niet kunnen roken.

Platgedrukte sigaret op stoeptegels nadat een medewerker op het werk heeft gerookt

Stoppen stimuleren

Eigenlijk wil je natuurlijk het liefst dat je werknemers stoppen met roken. Niet alleen omdat je je dan niet druk hoeft te maken om ongeoorloofd pauzegedrag en een voorziening voor rokers op de werkvloer, maar vooral ook omdat roken erg gezond is. Dat is niet alleen ongunstig voor de medewerker zelf, maar ook voor jou als werkgever, omdat het de kans op ziekteverzuim vergroot. Dan gaat het ook nog eens om zelf veroorzaakte problemen, terwijl ziekteverzuim in het algemeen al een hoofdpijndossier is voor werkgevers. Het stimuleren van het stoppen met roken kun je op een negatieve manier, namelijk door rokers op de huid te zitten over het eventuele ‘tussendoor’ roken of de faciliteiten voor het roken af te bouwen of oninteressant te maken. Een positievere aanpak is echter het bieden van ondersteuning voor het vinden van hulp bij het stoppen.

Rokersvoorschriften

Er is natuurlijk geen reden om ‘jouw’ rokers op de werkvloer te verketteren. Het zijn ook maar gewoon mensen, en misschien leveren ze prima werk voor je. Maar er zijn voorschriften waar jij aan te voldoen hebt met betrekking tot roken op de werkvloer en dezelfde regels gelden nu eenmaal voor iedereen. Voor jou, maar ook voor rokers. Idealiter krijg je zoveel mogelijk mensen van het roken af, zodat het ook geen thema meer hoeft te zijn voor je.

Wil je meer interessante artikelen lezen voor ondernemers met werkgevers? Lees dan ook onze artikelen over waarom goede koffie belangrijk is en hoe je zorgt voor de juiste verlichting in je bedrijf.

Deze blogs vind je misschien ook leuk

Plaats een Reactie

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blog artikelen!

Online magazine

Welkom op Wonen Werken Leven! Een online magazine volop inspiratie, tips en nuttige informatie over alles wat je tijdens het wonen, werken en dagelijks leven kunt tegenkomen. 

Inspiratie

Top Blogs

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste blog artikelen!

©2024 – All Right Reserved. Een website van ContentClan.