Ben je op zoek naar een eenvoudige en heerlijke manier om jouw dagelijkse voeding te verrijken? Dat is dit artikel voor jou! Of je nu al een groente-liefhebber bent of wel wat inspiratie kunt gebruiken, wij hebben de perfecte tips om meer groente toe te voegen aan jouw maaltijden zonder in te leveren op smaak of gemak. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Lees dan snel verder!
Maak een verse soep
Soepen bieden de beste mogelijkheid om in één keer veel groenten binnen te krijgen. Kies een groentesoort die je lekker vindt en gebruik deze als basis voor een voedzame soep. Maak je soep met lekker veel groenten, een smaakvolle bouillon en een scheutje water. Voeg ingrediënten als noedels, vermicelli, pastaschelpjes of peulvruchten toe als vulling van een heldere soep. Kies je voor een gebonden soep, dan kun je gemakkelijk bijna alle groentesoorten erin kwijt. Combineer verschillende soorten groenten met elkaar en ontdek hoeveel verschillende smaken je kunt creëren op dezelfde basis. Let wel op de waterigheid van je groenten. Soep met veel bloemkool heeft meer water nodig dan een soep op basis van tomaten. Breng op smaak met kruiden naar keuze en voeg eventueel ook een kookroom toe voor een romige textuur.

Snack met groenten
Groenten kunnen ook een heerlijk tussendoortje zijn. Kies voor stukjes komkommer, reepjes paprika, snoeptomaatjes, worteltjes, stengeltjes selderij of zelfs rauwe courgette. Ben je al gek op groenten, dan eet je ze gemakkelijk rauw zonder iets erbij. Is dit (nog) niet helemaal jouw ding? Geen probleem! Voeg extra smaak toe door de groenten te dippen in hummus, een smaakvolle groente dip of selderiezout. Hierdoor wordt de smaak van de rauwe groenten wat gemaskeerd en maak je de groente snack minder saai. Snack tip: maak een eigen groente-borrelplank!
Maak je eigen groente dip of tapenade
Van de meeste groenten kun je ook een heerlijk dipsaus of tapenade maken. Door groenten te pureren en op smaak te brengen met kruiden en olie maak je snel een eigen unieke spread. Heerlijk voor op een stokbroodje tijdens de borrel, je groentesnacks in te dippen of als broodbeleg. Let wel op dat de groenten niet te hard zijn voordat je gaat pureren. Grill, bak of kook je groenten eerst om ze zachter te maken. Tijdens dit proces kun je de groenten al heel goed kruiden en op smaak brengen. Voeg na het pureren eventueel nog extra kruiden toe om het op smaak te brengen.

Vervang pasta of rijst
De meeste mensen vinden rijst en pasta lekker. Echter zijn veel van deze producten niet echt gezond om veel van te eten. Wanneer je meer groenten wilt toevoegen in je dieet kun je rijst en pasta goed vervangen met bepaalde groentesoorten. Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord van bloemkoolrijst, broccolirijst of courgettespaghetti. Best lekker, maar voor veel mensen is het volledig vervangen geen goed plan. Wil je een vol gevoel hebben na de maaltijd, dan zul je meer groenten moeten eten dan je doet wanneer je alleen rijst of pasta eet. Wil je de middenweg? Kies dan voor een fifty-fifty verdeling van de rijst of pasta met groenten. Zo krijg je toch meer groenten binnen en heeft je maaltijd wel een goede bite.
Mix heerlijke smoothies
Ook smoothies zijn een goede manier om meer groenten binnen te krijgen. Maak een volledige groentesmoothie of combineer groenten met fruit voor een zoetere smaak. Begin met een basis van (plantaardige) melk of yoghurt en voeg daar groenten en/of fruit naar smaak aan toe. Nog een handje gebroken lijnzaad of havervlokken erbij voor de vezels en je hebt een heerlijke smoothie. Probeer uit wat jij lekker vindt en experimenteer er op los.
Dat waren onze tips. Hopelijk hebben we jou kunnen inspireren hoe je op een gemakkelijke manier meer groenten kunt toevoegen in je dagelijkse voeding. Wat is jouw favoriete manier om meer groenten te eten? Laat je reactie of tips achter als reactie op deze blog!
10 reacties
Goede tips, Jessie! Ik ben van plan om meer soepen te maken. Je hebt me overtuigd 🙂
Goede tips! Ik kook voor familieleden met diabetes en maak vaak cake met amandelmeel, Droste en Stevia. Ik ga zeker bloemkoolrijst proberen.
Ik ben dol op smoothies! Maar ook soep is een goede manier om veel groen te verwerken.
Wat gek, ik heb nog maar gisteren net verse soep gemaakt en het was een tijdje geleden, maar het smaakt altijd wel zo’n verse soep
Wij eten wekelijks vers gemaakte soep, de ene week kippensoep de andere tomatensoep.
Ik vind zeker in de herfst/winter een smoothie met groente een ideale manier om nog weer wat extra groenten binnen te krijgen.
Ik vind het altijd erg belangrijk om elke dag mini maal 250 gram groente binnen te krijgen. Meestal lukt het wel gelukkig. Dankjewel voor de handige tips.
Soep is voor mij de ideale manier om meer groenten te eten. Soms maak ik ook wel eens een snack met groentjes (vb. chocoladebrownies met courgette)
Oeh ja, ik heb net enkele dagen geleden courgette en pompoen spaghetti gegeten. Ik vond het toch tegenvallen. De restjes heb ik de dag daarop gemengd met echte spaghetti en dat was superlekker. Wat je zegt, half half voor de goede bite.
Het is inderdaad zo makkelijk om meer groente en fruit toe te voegen aan de dagelijkse maaltijden