We zijn anno 2023 zo verknocht geraakt aan onze smartphone, dat het op z’n minst een klein drama is als er iets mee gebeurt. En er kan natuurlijk van alles gebeuren. Je kunt hem laten vallen, hij kan gestolen worden, hij kan verloren gaan bij een brand… Geen dingen waar je heel graag over wilt nadenken, maar wat als het wel gebeurt? De meeste mensen hebben voor thuis tenminste een inboedelverzekering. Kun je voor schade rondom je smartphone een beroep doen op je inboedelverzekering, of blijf je met lege handen achter?
Schuldvraag
De schade aan je smartphone kan in huis ontstaan. Verzekeraars bekijken niet alle schade daar hetzelfde. Daarbij wordt vooral beoordeeld op basis van de schuldvraag: is de schade wel buiten jouw schuld om ontstaan? Denk daarbij aan zaken als een inbraak waarbij je telefoon gestolen wordt. Of als je telefoon verloren gaat in een brand (alhoewel de schuldvraag daarvan ook wel eens discutabel is) of overstroming. In dit geval wordt het beoordeeld als gewone inboedelschade en kun je er doorgaans van uitgaan dat je inderdaad op een vergoeding kunt rekenen. Maar ben jij wel schuldig aan de schade omdat je hem bijvoorbeeld hebt laten vallen? Dan kunnen de zaken anders liggen. Vaak moet je hiervoor bijverzekeren, en niet iedere verzekeraar biedt die optie.
Eigen risico
Wel is het belangrijk om het eigen risico te overwogen. Veel verzekeringen hebben die drempel waarbij een deel van de schade dus voor eigen rekening komt. Soms is het zelfs zo dat verzekeraars die schade aan je smartphone wél dekken, een hoger eigen risico toepassen omdat er helaas veel verzekeringsfraude mee gepleegd wordt. Als het eigen risico enkele honderden euro’s bedraagt, blijft er natuurlijk niet zo heel veel meer over om een nieuwe van te kopen. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering om uit te vinden of er sprake is van een eigen risico en zo ja, hoe hoog.
Juiste waarde inboedel
Een zeer belangrijk aandachtspunt bij je inboedelverzekering is de waarde van de inboedel die je verzekerd hebt. Hoe lager die waarde, des te lager de maandelijkse premie. Maar als bij een schademelding blijkt dat jouw inboedel (ruim) meer waard is dan waar jij hem voor verzekerd hebt, dan levert dat problemen op. De verzekeraar kan dan moeilijk gaan doen met het uitkeren van een schadevergoeding. Het gevolg kan zijn dat je een lagere vergoeding of zelfs helemaal niets krijgt. Dat is niet fijn wanneer je huis afgebrand is, onder water gestaan heeft of leeggeroofd is.
Schade buitenshuis
Schade die buitenshuis ontstaat aan je smartphone, of je hem nu laat vallen of dat hij gestolen wordt, valt niet onder je inboedelverzekering. Dat is vervelend, maar ook heel logisch. Anders zou immers wat buitenshuis schade oploopt maar onder die inboedelverzekering vallen, en dat kan natuurlijk niet. Wil je de mogelijke schade buitenshuis aan je smartphone wél verzekeren, dan zal je daar een aparte telefoonverzekering voor moeten afsluiten. Ook daarbij is sprake van een eigen risico. Je kunt je afvragen of de kosten van zo’n verzekering opwegen tegen de baten, wat bij een inboedelverzekering voor een redelijk waardevolle inboedel wel degelijk het geval is.
Alle reden dus om voorzichtig te zijn met je smartphone. Doe er een hoesje omheen, zet er een glazen screenprotector op en houd hem goed in de gaten. Maar als hij bij een brand thuis verloren gaat, is hij gelukkig wél verzekerd.
Ben je benieuwd naar de Google Pixel 7 telefoon en of het iets voor jouw is? Lees dan onze blog over of de camerafuncties van de Google Pixel 7 de moeite waard zijn om de telefoon aan te schaffen.
1 reactie
Ik wist dus niet dat een kapotte smartphone onder de inboedel verzekering viel. Gelukkig is mijn telefoon nooit kapot gegaan en ben ik altijd erg zuinig er op