Heb jij al eens van het voedingsproduct teff gehoord? Voor veel mensen klinkt dit als een nieuw product, maar dat is het eigenlijk niet. Teff bestaat namelijk al heel erg lang. We gebruiken het alleen (nog) niet veel in Nederland. In dit artikel lees je meer over wat het is, en hoe je het onder andere kunt gebruiken voor het lekkere Oost-Afrikaanse voedingsproduct injera.
Wat is teff?
Teff is een kleine, donkerkleurige graansoort die al duizenden jaren wordt verbouwd in de Hoorn van Afrika, voornamelijk in Ethiopië en Eritrea. Het mag daarom wel een oergraan genoemd worden. Teff is een belangrijke bron van voedingsstoffen voor veel mensen in de Hoorn van Afrika. Het bevat een hoog gehalte aan vezels, eiwitten en vitaminen. Teff wordt voornamelijk verbouwd voor zijn zaad, dat wordt gemalen tot meel en gebruikt om allerlei gerechten te maken. Het meel dat van teff gemaakt wordt is een uniek type meel dat voor verschillende gerechten en voedingsproducten gebruikt wordt. Eén van deze gerechten is injera, een traditioneel gebakken brood uit Oost-Afrika dat een beetje lijkt op een pannenkoek met een zuurdesemachtige smaak.
Hoe maak je van teff injera?
Injera vormt de basis voor veel maaltijden in Ethiopië en Eritrea. Je maakt het door een deeg te maken van teffmeel en water, en dit dan te laten gisten tot het een sponzig en luchtig deeg is. Het deeg wordt daarna op een hete, ronde pan gebakken tot het gaar is. Het gebakken brood wordt dan opgediend als onderdeel van een traditioneel Ethiopisch of Eritrese maaltijd, vaak samen met verschillende sauzen en stews, en het kan ook worden gebruikt om deze gerechten mee op te scheppen. Benieuwd naar deze manier van eten? In Nederland zijn verschillende Ethiopische en Eritrese restaurants waar je het kunt uitproberen. Spoiler: het is erg lekker en bijzonder!
Maar zitten er ook gluten in?
Denk je aan granen, dan denk je ook aan gluten, en dat is een zorgelijk punt in verband met coeliakie en glutenintolerantie. In tegenstelling tot veel andere graansoorten, is teffmeel echter glutenvrij. Daarom is het ook een populaire keuze om glutenvrije voedingsproducten van te maken, zoals brood, pannenkoeken en koekjes. Daardoor is teffmeel ook steeds bekender aan het worden in de Westerse wereld, evenals het feit dat het een goede bron van vezels en eiwitten is voor vegetariërs en veganisten. Je vindt het dan ook vaak in natuurwinkels en speciaalzaken voor gezonde voeding. Zo voornaam als het is in de culinaire traditie van Ethiopië en Eritrea, is het hier echter nog lang niet
Kan teff bijdragen aan gezondheid?
Teffmeel heeft een aantal gezondheidsvoordelen. Zo is het rijk aan vezels, wat kan helpen bij het reguleren van de darmfunctie en het verminderen van het risico op het ontwikkelen van darmaandoeningen. Ook bevat het hoge concentraties van eiwitten, wat kan helpen bij het behoud van spiermassa en het verminderen van hongergevoel. Teffmeel bevat ook een aantal belangrijke vitamines en mineralen, waaronder ijzer, calcium en vitamine B6. Al met al is teffmeel een uniek en gezond type meel dat een waardevolle aanvulling kan zijn op een gevarieerd dieet.
Even kort samengevat
- Teffmeel is een uniek type meel dat al duizenden jaren wordt verbouwd.
- Het is glutenvrij, rijk aan vezels, eiwitten en vitaminen, en wordt gebruikt om allerlei gerechten te maken, waaronder injera, een traditioneel gebakken brood uit Ethiopië en Eritrea.
- In de afgelopen jaren is teffmeel steeds populairder geworden buiten Afrika. In het bijzonder als glutenvrije optie voor het maken van allerlei gerechten, waaronder brood, pannenkoeken en koekjes. Het is ook vaak te vinden in natuurwinkels en speciaalzaken voor gezonde voeding.
Wil je meer lezen over plantaardig eten? Lees dan ook onze blog over het verschil tussen vegetarisch, plantaardig en veganistisch eten.
Dit gastblog artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Rowan van www.Bijnada.nl. Op Bijnada schrijft Rowan over alles wat te maken heeft met geld besparen, geld verdienen en gezondheid.