Eerder schreef ik al over de voordelen en nadelen van sporten in een E-gym en mijn ervaring met negatieve training in de E-gym. Gaandeweg doe ik er echter meer ervaringen op die het delen waard zijn. Zo werd ik tijdens een programma voor vetbranding – ik hoop immers mede met behulp van de E-gym te kunnen afvallen – verrast met het concept van ‘isokinetisch trainen’. Een kleine spoiler: ik, (en velen met mij) snapte er aan het begin helemaal niets van en ging er aardig stuk op. Gelukkig kwam het goed en leverde het uiteindelijk positieve ervaringen op. Dit is mijn ervaring met isokinetisch trainen in de E-gym.
Wat is isokinetische training in de E-gym?
Bij isokinetisch trainen in de E-gym beweeg je een gewricht met een constante hoeksnelheid. Tijdens die beweging blijft die snelheid gelijk. Om dit te kunnen forceren, heb je de hulp van het apparaat in de E-gym nodig. Dat elektronische trainingsapparaat zorgt er ook voor dat je meer weerstand ervaart als je te veel kracht levert. Maar wat heb je eraan? Tijdens het isokinetisch trainen in de E-gym zijn er – als je het goed doet tenminste – geen dode punten in je beweging. Daardoor blijf je de hele oefening lang maximale kracht uitoefenen. Dit levert als het goed is minimale pijn op in spieren en gewrichten. Dat maakt isokinetisch trainen zeer geschikt voor training bij revalidatie. Zo kun je dus ook in de E-gym aan revalidatietraining doen. De lange spierbelasting zorgt er ook voor dat je meer vet verbrandt, wat betekent dat er door zou moeten kunnen afvallen.
Isokinetisch trainen in de E-gym: de praktijk
Bovenstaande is een mooi verhaal, maar als niemand het je uitlegt, word je aardig verrast wanneer je isokinetische trainingsprogramma begint. Opeens krijg je een heel ander scherm te zien met een balk die je moet zien te vullen en een lijn die de kracht die je levert weergeeft. Die lijn moet binnen de balk zitten, anders doe je te weinig óf je krijgt enorme weerstand die eigenlijk niet te trekken is. Dat laatste zorgt ervoor dat sommigen het uit frustratie en onbegrip opgeven. Gelukkig heb ik dat zelf niet overwogen, hoewel ik er aan het begin wel een beetje radeloos van werd. Uiteindelijk vond ik gelukkig ook een fitnessbegeleider die het in ieder geval een béétje kon uitleggen.
Oefening baart kunst bij isokinetisch trainen
Uiteindelijk is het gelukt om met succes isokinetisch te trainen in de E-gym. Ik merkte vooral bij de beenoefeningen dat ik snel het ritme wist te vinden. Dat zit niet alleen in niet te veel kracht leveren, hoewel dat echt iets is om te vermijden. Het is ook belangrijk om aan te voelen waar het omslagpunt van de beweging heen naar de beweging terug zit, want met te vroeg de beweging omdraaien loopt de oefening ook vast. Dan kost veel kracht om weer op gang te komen. In de praktijk moet de terugbeweging wat sneller gaan dan de heenbeweging, maar dat is iets wat je moet leren aanvoelen. De grootste uitdaging is binnen de balk blijven, want dan doe je de oefening goed. Dat betekent dus ook dat je na de terugbeweging meteen weer door moet zonder rustpunt. Is het te zwaar? Je kunt zelf het gewicht naar beneden bijstellen.
Helpt isokinetisch trainen in de E-gym met afvallen?
Het is dus uiteindelijk goed gekomen voor mij met het isokinetisch trainen. Het blijkt een kwestie van je ritme vinden en zeker niet te veel te doen. Geef het dus niet te snel op, want je gaat dat ritme vinden! Maar lukt afvallen met E-gym ook op deze manier, zeker omdat ingezet wordt voor vetverbranding? Mijn weegschaal zegt van niet, maar daar moet wel in meegenomen worden dat spieren meer wegen dan vet. Anderen zeggen wel dat ik dunner geworden ben, dus misschien heeft het tóch effect. Maar dat kan ook aan de andere sporten liggen die ik in de fitness doe, want ik doe er ook cardiotraining.