Het is belangrijk om fit te blijven. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor hoe je je voelt. Daarbij is het belangrijk om aan lichaamsbeweging te doen in de vorm. Denk hierbij aan wandelen, hardlopen, fietsen of een ander soort cardiotraining. Maar het is ook belangrijk om al je spiergroepen te onderhouden in de vorm van krachttraining. Dat kun je op eigen houtje doen, maar je kunt gebruikmaken van een circuit zoals een E-Gym. Uit ervaring met specifiek de E-Gym bespreek ik de voordelen en nadelen van trainen op deze manier. Echter kunnen deze net zo goed van toepassing zijn op vergelijkbare trainingscircuits van andere aanbieders.
Hoe werkt een E-gym?
Een E-gym is een circuit van verschillende apparaten voor krachttraining. Een voor een train je al je spiergroepen. Samen met de andere deelnemers vorm je een treintje. Iedereen heeft een minuut trainingstijd op een apparaat en stap vervolgens over op het volgende apparaat. Tijdens je trainingsminuut probeer je tijdens je trainingsbeweging een patroon op een scherm te volgen. Dit zorgt ervoor dat je oefening correct uitgevoerd. Om te kunnen beginnen aan de E-Gym, krijg je een intake waarbij je samen met de instructeur alle apparaten naloopt om een krachtmeting te doen en deze in te stellen op je lichaam. Daarna is elk apparaat ingesteld op jou. Na een aantal keer volgt een nieuwe krachtmeting, zodat het trainingsschema aangepast kan worden op je ontwikkeling.

Voordelen: alle spiergroepen trainen zonder na te denken
Een trainingscircuit als de E-Gym heeft verschillende interessante voordelen. Om te beginnen het feit dat je al je spiergroepen traint. Je doet ook oefeningen die je anders zelf wellicht zou overslaan. Omdat je een patroon moet volgen tijdens het trainen, weet je ook zeker dat je de oefeningen goed doet en het juiste herhalingen doet voor een goed trainingsschema. Zelf hoef je niet onthouden op welke belasting je traint. Je hoeft ook het apparaat niet op je lichaam in te stellen, want dit wordt tijdens de intake geregeld. Jij hoeft alleen in te checken bij het apparaat, en deze wordt vervolgens automatisch afgesteld op je lichaam en je trainingsschema. Je legt een circuitje af, waardoor je in een vlot tempo al je spiergroepen traint zonder dat je daarover hoeft na te denken. Vaak kun worden je prestaties dan ook nog automatisch bijgehouden in een app, zelfs die van sommige cardioapparaten waarop je ook kunt inchecken.
Nadelen: beperkte capaciteit, hoog tempo en langzamere ontwikkeling
Er zitten helaas ook wat nadelen aan zo’n trainingscircuit als de E-Gym. Als het druk is in de sportschool en er zijn veel mensen die de E-Gym willen doen, kan het zo zijn dat het hele circuit bezet is. Dan moet je wachten tot er iemand uitstapt om het zelf te kunnen gaan doen, mits er niemand al voor je aan de beurt is. Dat kan frustrerend zijn. Een ander nadeel is dat je gedwongen wordt in een behoorlijk tempo al je spiergroepen te trainen, een hoger tempo dan je wellicht op eigen houtje gehaald zou hebben. Je traint een minuut, dan heb je een minuut overstaptijd, en dan train je weer een minuut enzovoort. Dat kan best zwaar zijn, zeker aan het begin. Tegelijkertijd ben je als je zelfstandig aan krachttraining doet eerder geneigd om de belasting op te voeren dan dat deze opgevoerd wordt bij de E-gym. Het is een gecontroleerde opbouw, maar het is mogelijk dat het je in die zin wat te langzaam gat.
Egym cirkel ervaring
Een E-Gym biedt minder vrijheid bij het trainen dan wanneer je zelf je gang gaat in de sportschool. Maar het biedt wel houvast om alles te doen wat je moet doen om fit te worden en te blijven. Daarom is het voor veel mensen die niet al te veel tijd in de sportschool willen besteden een uitkomst. Het voelt als spelenderwijs je lichaam trainen, en dat werkt toch drempelverlagend om met je gezondheid en fitheid bezig te zijn.
Andere Egym ervaringen
Wil je meer lezen over mijn ervaring met E-gym? Klik dan ook door naar mijn blog Negatieve krachttraining in de E-Gym: wat is het en waarom is het de hel? of mijn blog over Mijn ervaring met isokinetisch trainen in de E-gym voor een andere E-gym review.
Twijfel je na het lezen van deze blog of sporten via een Egym trainingsprogramma iets voor jou is? Overweeg dan het sporten van uit huis met een app. Onze blogger Jessie heeft een blog geschreven over haar ervaring met het thuis sporten via een app op je telefoon.
Heb jij ervaring met trainen met E-gym of een ander trainingscircuit? Zo ja, wat zijn jouw ervaringen hiermee? Heb jij er nog geen ervaring mee? Lijkt het je dan wat om hiermee te sporten? Laat je reactie achter onder deze blog! Ik ben benieuwd naar jouw mening.
3 reacties
Is egym ook voor 80 jarigen?
Ja, zeker! Het fijne van egym is dat het voor iedere individu persoonlijk in te stellen is. Zo is het mogelijk om de zwaarte gemakkelijk aan te passen. Daarnaast zijn er verschillende soorten trainingscircuits met verschillende doelen. Denk hierbij aan afvallen, fit worden en blijven en krachttraining. Hierdoor is er altijd wel een schema dat geschikt is voor ieders wens en reden voor te sporten.
Beste, ik vind e-gym top! Het is laagdrempelig en werkt motiverend. Eens je daarmee weg bent, kan je verder andere trainingen gaan doen. Beter e-gym dan lui in de zetel.