Het bijhouden van een bullet journal is de laatste jaren erg populair geworden. Jong en oud(er) is aan het journallen geslagen. Maar wat is het precies? En hoe start je met een bullet journal bijhouden? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Wat is een bullet journal?
Een bullet journal, ook wel BuJo genoemd, is een combinatie van een dagboek, agenda en to-do lijst in één fysiek boek. Echter houdt het daarbij niet op. Je kunt een BuJo namelijk invullen zoals jij wilt. Het is een uitlaatklep van jouw creatieve ideeën, gedachten en afspraken. Alles is geordend volgens een speciaal systeem. Deze vorm van vastleggen helpt met plannen en doelen behalen. Het is een creatieve manier om structuur in je leven aan te brengen. Dit klinkt misschien als een bijzondere en onlogische combinatie. Echter past het juist goed bij elkaar. Het gebruiken van een BuJo is ideaal wanneer je moeilijkheden ondervindt met leren tijdens een studie of meer aandacht wilt geven aan je mentale gezondheid.
Waar komt het vandaan?
Het bullet journaling is bedacht door de Amerikaan Ryder Carroll en bestaat nog niet erg lang. Ryder Carroll ondervond tijdens zijn schooltijd moeilijkheden met leren wat de inspiratie is geworden voor de techniek achter het journaling. In 2013 is de methodiek achter met maken en gebruiken van een bullet journal gepubliceerd. Sindsdien is het steeds populairder geworden en overgewaaid naar Nederland.
Bullet journal voor beginners
Wanneer je wilt starten met een bullet journal maken is het goed om je eerst in te lezen in de mogelijkheden. Lees bijvoorbeeld meer over de maand, week en jaar bullet journal indeling. Deze indeling geeft je structuur en helpt met plannen van taken en activiteiten. Wil je jezelf volledig onderdompelen in de wereld van de bullet journals? Begin dan bij hét boek: De Bullet Journal Methode geschreven door Ryder Carroll.

Start met het kopen van een bullet journal
Hoe start je dan? Heel simpel. Begin met een bullet journal kopen. Je kunt volledig blanco starten met een leeg schrift of notitieboek, maar er bestaan ook boeken die je een beetje op weg helpen. Deze boeken bevatten bijvoorbeeld puntjes in een raster om gemakkelijk vakken te kunnen maken. Kijk een beetje rond naar wat bij jou past en waar je je prettig bij voelt. De aanschaf van een bullet journal boek hoeft trouwens niet duur te zijn. Shop bijvoorbeeld jouw nieuwe BuJo bij de Action of de Hema. Bullet journals zijn er ook in verschillende maten, met eigen voordelen. Kies voor een bullet journal op A5 formaat wanneer je het ook mee wilt nemen buiten de deur. Heb je grotere plannen of veel ruimte nodig voor jouw ideeën en creaties, kies van voor een bullet journal A4 boek.
Tips voor een bullet journal boekje
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van een geschikte bullet journal? Ik heb 3 tips voor een op een rijtje gezet van mooie bullet journals met elk hun eigen pluspunten.
- Hema: Goedkope bullet journal boekjes
- Moleskin: Hoge kwaliteit boekjes
- Merkloos: Bullet journals met prachtig geïllustreerde kaften
- Purpuz: Luxe kwaliteit boekjes met hardcover
Inspiratie opdoen
Het opdoen van inspiratie kan goed helpen wanneer je net begint, maar ook wanneer je al langer bezig bent. Laat je inspireren door het werk van anderen. Sla deze inspiratie ergens op, zodat je er gemakkelijk op terug kan grijpen wanneer je iets wilt proberen. Maak bijvoorbeeld een bullet journal pinterest bord. Pinterest is een super handige manier om bullet journal ideeën te verzamelen. Doe inspiratie op voor bijvoorbeeld leuke stickersets, handlettering en agenda ontwerpen.
Bullet journal accessoires
Het boekje is enkel de basis van je bullet journal project. Om echt aan de slag te kunnen heb je nog meer accessoires nodig. Denk hierbij aan schrijfgerei en andere materialen om je journal te personaliseren en compleet te maken. Gelukkig heb je hierin veel keuze in prijs en kwaliteit, waardoor het bijhouden van een journal voor iedereen toegankelijk is. Maar wat heb je dan verder nodig? Hieronder lees je accessoires die jouw de mogelijkheden bieden om je creativiteit de vrije loop te laten.
Pennen en fineliners
Begin met het verzamelen van pennen en fineliners. Ook hierin zijn weer veel opties mogelijk. Het is handig om een neutrale kleur pen te kiezen voor het trekken van lijnen in het agenda-gedeelte. Een zwarte fineliner is hiervoor een goede keuze. Deze trekken mooie strakke lijnen. Je kunt ook kiezen voor een ander soort pen of potlood. In principe is een standaard balpen al geschikt.
Wil je graag je journal starten met een hoge kwaliteit fineliner? Dan kan ik zeker de Sakura Pigma Micron fineliners aanraden. Deze pennen hebben een diep zwarte kleur en zijn te koop met verschillende punt diktes. Ideaal voor het maken van je bullet journal, handlettering en illustraties. Deze fineliners kosten wel wat meer dan een standaard balpen, maar voor een redelijk bedrag kun je al een mooie set pennen kopen met verschillende punt diktes.

Stiften en potloden
Stiften en potloden gebruik je bij het creëren van je pagina’s en het invullen van je ontwerpen. Markeerstiften zijn hierin een zeer handige tool. Je kunt hierin uiteraard kiezen voor een goedkope set stiften, maar ook de bekende Stabilo markeerstiften zijn hierin erg handig. Wist je dat er veel meer kleuren te koop zijn dan de standaard neon geel, groen en roze? Bekijk bijvoorbeeld ook eens deze mooie set van 23 kleuren!
Naast markeerstiften komen simpele kleurstiften en kleurpotloden ook goed van pas. Ze zijn ideaal voor het maken van simpele illustraties en andere creatieve onderdelen die jij wilt toevoegen aan je journal.
Stickers, tapes, stempels en knipsels
Enkel zwart en wit pagina’s zijn ook zo saai. Versier daarom je BuJo boek met de leukste accessoires. Dit kan je doen door gebruik te maken van speciale bullet journal stickers, washi tapes, stempels en knipsels. Je kunt zo ver gaan als je zelf wilt. Online zijn erg veel leuke accessoires te vinden. Zo bestaan er ondenkbaar veel verschillende stickersets in een bepaald thema. Denk hierbij aan thema’s zoals: koffie, huisdieren, planten, inspirerende quotes, reizen, spiritualiteit en nog veel meer. Ook zijn er leuke washi tapes in veel verschillende thema’s te vinden.
Iedere dag wat doen
De kracht achter een bullet journal is dat je er dagelijks aandacht aan besteed. Ook wanneer je niet veel gedaan hebt op een dag is het nuttig om toch te werken aan de pagina voor die dag in de maand. Leg bijvoorbeeld vast waarom je niet veel hebt gedaan die dag. Het kan je meer vertellen over je mentale gezondheid of juist activeren om iets te gaan doen.
Heb je juist een hele drukke dag gehad en heb je niet veel tijd? Zet je er toch toe om even wat vast te leggen. Het werken aan een pagina kan juist zorgen voor ontspanning en het loslaten van de drukte. Het versieren van een pagina kun je altijd later doen. Door terug te bladeren in je journal krijg je een mooie kans om te reflecteren op een eerdere dag en te leren van gebeurtenissen, herinneringen of doe je nieuwe inspiratie op.
Bullet journaling en handlettering zijn hobby’s die perfect op elkaar aansluiten en goed te combineren zijn. Wil je graag meer lezen over deze creatieve bezigheid? Lees dan onze blog over handlettering.

Hou jij een bullet journal bij of heb je het wel eens overwogen? Ik lees graag jouw ervaringen en beweegredenen. Laat een bericht achter onder deze blog!
3 reacties
Ik heb ook een bullet journal. Maar ik gebruik geen jaar/maand planningen, die werken niet voor mij. Wel weekplanningen, to do lijstjes en over wat ik dagelijks gedaan heb
Dank voor je bericht, Tessa! Belangrijk om de leuke dingen die je doet op te schrijven om jezelf te herinneren aan alle positieve dingen je leven. Niet iedereen plant inderdaad graag ver vooruit. Whatever works for you!
Informatief artikel. Ik heb ooit wel eens geprobeerd om een bullet journal bij te houden, maar ben nooit zo van het volhouden haha.